The first six Dutch municipalities can accept European eIDs within their online public services. Dutch press release available.
De eerste zes Nederlandse gemeenten kunnen de elektronische identiteiten (eID’s) van Europese burgers accepteren binnen hun digitale dienstverlening. Ingewikkelde administratieve processen met een verplicht fysiek bezoek aan de gemeente zijn ingeruild voor een eenvoudig digitaal proces. Dankzij twee omvangrijke subsidies van de Europese Commissie volgen dit jaar nog eens 100 Nederlandse gemeenten. In het grootste gereguleerde en grensoverschrijdende elektronische identificatie project ter wereld is de Nederlandse publieke sector koploper.
Publieke diensten, bijvoorbeeld het aanvragen van (geboorte)akten, uitkeringsspecificaties, (parkeer)vergunningen en subsidies worden digitaal toegankelijk voor honderden miljoenen Europese expats, studenten, seizoenskrachten en medewerkers van Nederlandse bedrijven. In plaats van het aanvragen van een Nederlandse DigiD kunnen zij direct inloggen met hun eigen, vertrouwde eID. Binnen Europa hebben reeds meer dan 20 landen nationale eID’s gelanceerd. Voor de betrokken overheidsorganisaties betekent dit dat er meer tijd en aandacht is voor fysieke activiteiten.
, specialist op het gebied van digitaal identiteitsmanagement, ontwikkelt samen met het Ministerie van Economische Zaken en vier portaal leveranciers* een geavanceerd netwerk aan verbindingen tussen meer dan 100 Nederlandse gemeenten en de beschikbare Europese eID’s. Hierbij wordt aangehaakt op nieuwe wetgeving uit Europa, de zogenaamde ‘eIDAS-verordening’. Deze verordening bepaalt dat Europese overheidsorganisaties per september 2018 Europese eID’s binnen hun digitale dienstverlening dienen te accepteren.
Eind 2016 zijn de eerste zes gemeenten aangesloten – gemeenten Almelo, Heemskerk, Katwijk, Uitgeest, Voorschoten en Wassenaar geven Europese burgers toegang tot de digitale dienstverlening. “We hechten er belang aan dat Europese burgers dezelfde dienstverlening bij ons kunnen afnemen”, aldus Erik Hoorweg, adviseur en innovator klantcontact voor gemeente Wassenaar en gemeente Voorschoten. Robert van Galen, webmaster voor gemeente Heemskerk, heeft grote verwachtingen van eIDAS: “We verwachten dat het aantal diensten voor Europese burgers snel toeneemt. Niet alleen bij ons leeft eIDAS, ook andere Nederlandse overheidsorganisaties volgen deze trend”.
Met het innovatieve project van Connectis en het Ministerie van Economische Zaken is Nederland hard op weg naar de positie van Digital Delta in Europa. Martijn Kaag, directeur Connectis, stelt vast: “Onze maatschappij bespaart jaarlijks miljoenen euro’s aan belastinggeld door de slag in efficiëntie en effectiviteit die deelnemende overheidsorganisaties maken. Ook burgers en het bedrijfsleven profiteren. De normalisering van digitale identificatie maakt het voor bedrijven makkelijker om eID’s te gebruiken in de digitale en grensoverschrijdende communicatie met klanten.”. De grensoverschrijdende mogelijkheden van eID’s maken deze middelen uiterst geschikt voor gebruik door universiteiten, de detailhandel, financiële dienstverleners en de gezondheidssector. ‘Binnen enkele jaren is de eID belangrijker dan de smartphone’.
* = Dimpact, Kodision, Lost Lemon en SIMgroep